donderdag 9 februari 2012

Gisteren was het bomenfeest


Het midden tussen wintersolstitium en lente-equinox, de terugkeer van het licht, wordt bij de katholieken gevierd op Maria-Lichtmis (zie mijn bericht van vorig jaar op 2 februari). Voor de joden staat ongeveer in dezelfde periode Toe Bisjevat of het Bomenfeest, het 'nieuwjaar van de bomen', op de kalender. Het is vooral een landbouwfeest, waarbij het ontwaken van de natuur na de winter wordt gevierd, want de bomen gaan opnieuw bloeien. In de tijd van de tempel van Jeruzalem werd op die dag de berekening gemaakt van de verplichte afdrachten en heffingen van de oogst aan de priesters en de armen. Op Toe Bisjevat begon dus de nieuwe jaarrekening voor de oogst. Tijdens dit feest, dat niet zeer uitbundig maar eerder in familiekring wordt gevierd, worden zoveel mogelijk verschillende vruchten gegeten en wordt gebeden voor een goede oogst in het komende 'Boomjaar'.

De Torah benadrukt het belang van de boom door het verbod om bomen die fruit dragen te vernietigen. In Deuteronomium 20:19 staat: "Want de mens is een boom van het veld". Het leven van de mens hangt af van de bomen.

De foto hierboven maakte ik het voorbije weekend tijdens een uitstap naar Nunspeet, in het noorden van de Veluwe. Fruitbomen zijn het niet en van lente valt ook al niet veel te bespeuren. Sneeuwval toonde dit jaar dat begin februari koning winter nog hard toe kan slaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten