zondag 12 februari 2012

De vorst regeert het land


Deze middag is het opnieuw lichtjes beginnen sneeuwen en ook vanavond viel er een behoorlijke bui, 9 dagen na de sneeuwval die zorgde voor een nieuwe filerecord in ons land. Bovenstaande foto maakte ik evenwel op 15 januari. Heel wat planten waren nog aan het bloeien en vorst hadden we amper gehad. Opeens lag de gele schijnpapaver geknakt in een schoteltje met een klein laagje ijs. "We hebben geen winter gehad", werd al volop gezegd, maar ik dacht dat februari best nog kon verrassen. En dat gebeurde ook. De foto's hieronder maakte ik op zaterdagmorgen 4 februari.


Vrijdag 3 februari begon het 's namiddags te sneeuwen en enkele uren later was heel het land verlamd. Door de hevige sneeuwval stond tegen de avondspits 1.258 km file op de snelwegen, meer dan we ooit hadden gehad. De verkeerschaos was enorm. De gewestwegen meegeteld werd zelfs meer dan 4.000 kilometer file genoteerd. De sneeuw was eerst over Nederland getrokken, waar vooral het treinverkeer ontregeld was geraakt. De autowegen waren de dag nadien behoorlijk vlot berijdbaar, stelden we zelf vast toen we voor een weekendje weg naar de Veluwe reden. Niet ver van de plaats van ons logies vandaan had het -20,8° gevroren. Het was van in 1943 geleden dat het daar zo koud was geweest, hoorden we vertellen. Meteen sloeg de gekte van een nieuwe Elfstedentocht - de laatste editie dateert alweer van 15 jaar geleden - toe, maar wegens de te geringe dikte van het ijs werden de plannen om die te laten plaatsvinden in de loop van de week definitief afgeblazen. Inmiddels bleef heel Europa wel kraken onder de extreme koudegolf.


Weermannen spreken van een koudegolf als het vijf opeenvolgende dagen zowel overdag als ’s nachts vriest en als de temperatuur in die periode minstens drie dagen lager ligt dan min 10 graden. In ons land was de koudegolf vorig weekend al een feit. De laatste koudegolf dateert van 1997. Toen vroor het 12 dagen aan een stuk, zowel overdag als ’s nachts.


Vandaag waren we aan de 14de dag op rij met vorst toe, en dat is de langste koudegolf die is opgetekend sinds januari 1941. Dat jaar bleef het kwik in Ukkel tussen 1 en 17 januari voortdurend onder nul. In januari 1987 en in dezelfde maand van 1997 bleef het telkens 12 dagen onafgebroken vriezen, ook overdag. Voor morgen is dooi voorspeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten