zaterdag 4 juni 2011

Lekkerder dan spinazie


Ik plukte heel wat tuinmeldeplanten kaal om een bak met blaadjes te vullen. Maar net als bij spinazie houd je na het koken en mixen amper nog iets aan volume over. Eén portie om meteen te eten en één portie om in te vriezen voor later. Tuinmelde (Atriplex hortensis) behoort net als spinazie tot het geslacht van de ganzenvoet, waar bijvoorbeeld ook quinoa deel van uitmaakt. Tuinmelde stond vele eeuwen op het Europese menu maar werd rond 1500 door de spinazie verdrongen. Vandaag wordt tuinmelde zelfs als een vergeten groente beschouwd. De bereiding en het gebruik ervan is gelijk aan die van spinazie, maar het plukseizoen is heel wat langer. Tuinmelde kan haast het hele jaar door worden geplukt, maar de plant heeft wel last van snel opschieten. De plant is helemaal niet kieskeurig wat standplaats en bodem betreft, waardoor ze zelfs door iemand zonder groene vingers met veel succes kan worden gekweekt. Zelf vind ik tuinmelde lekkerder dan spinazie. Atriplex bevat minder oxaalzuur dan spinazie en dat zorgt voor een fijnere smaak. Op het internet is o.a. te vinden dat tuinmelde 5% eiwitten en tot 7% sacchariden bevat en rijk is aan mineralen (Ca, Mg, P, Fe) en vitamine C. De plant bevat ook caroteen en anthocyaan, de kleurstof die rode melde rood maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten