zondag 19 juni 2011

Doen in juni


De maand juni is al voorbij de helft. Dringend tijd dus om de uit te voeren taken deze maand even te updaten. We gaan opnieuw in het Moestuin Werkboek van Peter Bauwens te rade.
Eindelijk zomer! Dit is de maand met de langste dagen, zachte en groeizame temperaturen en een overvloed aan voorjaarsgroenten. Volop genieten dus. Het is ook de gemakkelijkste maand om nog veel te zaaien, want alles kiemt en groeit nu razendsnel.

Eerste week:

- Zaaien: basilicum in volle grond (rijke grond met extra compost en tijdens de groei regelmatig extra plantenvoeding of plantengier geven)
- Aardappelen regelmatig aanaarden

Tweede week:

- Tomatenplanten een bodembedekking van stro geven om planten en vruchten droger en grond vochtiger te houden (struiktomaten moeten niet worden gediefd)
- Prei aanaarden
- Zaaien: suikermaïs (voor de tweede keer)

Derde week:

- Zaaien en uitplanten: alle slasoorten (oogst spreiden door om de 2 tot 3 weken te zaaien, korte rijtjes maken en veel verschillende gewassen en rassen gebruiken)
- Verdamping en onkruidgroei beperken door gazonmaaisel rond de planten te strooien

Vierde week:

- Zaaien: zomerpostelein (vrij dicht en laten uitgroeien, binnen 3 weken oogstbaar, te verwerken in salades of kort stoven als smakelijke bladgroente)
- Paprika en basilicum extra vloeibare plantenvoeding of -gier geven
- Alle plantgoed van kool nu uitplanten voor oogst voor of tijdens de winter
- Regelmatig tussen de rijen planten schoffelen om de grond los te houden voor makkelijke vochtopname bij regen of gieten; beter 1 keer flink extra water geven om de 14 dagen dan elke dag een beetje

Onvermeld in het overzicht van Peter Bauwens is het plukken van de pruimen. Normaliter oogst ik die pas begin juli, maar door het zonnige voorjaar zijn ze nu veel vroeger rijp. Dat het tijd is om te oogsten, merkte ik aan de merels die acrobatentoeren uithalen om in het vruchtvlees te pikken. Helemaal zacht zijn ze nog niet, maar plukken was de boodschap willen we zelf nog wat vruchten overhouden. Een faire deal: de vruchten waar ik zelf het makkelijkst aan kan, zijn voor ons, de vogels kunnen zich te goed doen aan de pruimen in de top van de boom. Dit jaar maken we geen confituur, maar eten we het fruit uit het vuistje. En de rode vruchten zijn... best te pruimen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten