zondag 10 maart 2013

Van lente of bijna zomer opnieuw naar winter


Van de week leek het heel even lente, om maar niet te zeggen zomer. Dinsdag en woensdag was het echt terrasjesweer en verschenen de eerste shorts en zomerrokjes in het straatbeeld. Dinsdag was zelfs de warmste 5 maart in meer dan honderd jaar. In Ukkel werd 17,9 graden gemeten, de warmste plaats van het land was Diest met 19,4 graden. Een dag later haalde het kwik in Ukkel 18 graden, in Kleine Brogel 19,2 graden en in Oostende 15 graden, daar waar de normale temperatuur voor deze tijd van het jaar ongeveer 9 graden bedraagt.


Het leek wel alsof de natuur uit een lange winterslaap ontwaakte. Al een paar weken horen we bij het vroege opstaan de merels druk kwinkelieren, lang voor zonsopgang. En in de tuin zijn de voorjaarsbloeiers aan het ontluiken. Achter de buxushaag ontdekte ik dit sneeuwklokje.


Elders hebben de krokussen hun kelkjes geopend. Zij zijn de voorbodes van de lente, maar de winter geeft zich vooralsnog niet gewonnen. Donderdag was het al gedaan met de zon. De voorbije dagen werd het opnieuw almaar kouder en voor begin volgende week wordt vrieskou en zelfs sneeuw voorspeld. Perfect normaal weer voor deze tijd van het weer, al hadden we het natuurlijk wel anders gewild na dat mooie lentevoorsmaakje dat we zopas hebben gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten