zondag 1 april 2012

Bitter van smaak maar warm van kleur


Eigenlijk is dit een najaarsgroente: roodlof of radicchio. Ze duikt elk jaar opnieuw in mijn moestuin op, uit een zakje met gemengd slazaad. Roodloof is plantkundig gezien dezelfde plant als groenlof of 'suikerbrood'. De soortnaam is Cichorium intybus var foliosum en de groente behoort tot de familie van de samengesteldbloemigen of Asteraceae, leert het internet me. Witloof behoort tot dezelfde familie. Daar waar groenlof spitse, langwerpige kroppen vormt, groeit radicchio uit tot een rond of langwerpig compact kropje met wijnrode bladeren met witte nerven. De bladeren van rood- en groenlof zijn vrij bitter en worden gestoofd. Het binnenste gedeelte kan, in reepjes gesneden, gebruikt worden in slaatjes en geeft die een pittige smaak en in het geval van radicchio ook een mooie, decoratieve kleur. Maar niet iedereen is voor deze bittere smaak te vinden.

Radicchio wordt best voor de vorst geoogst, maar dit schuchtere plantje overleefde de winter. Het stond een tiental dagen geleden nog in de volle grond maar kreeg bij het voorbereiden van de moestuin een tijdelijk plekje, tot het vandaag - inmiddels tot een uiterst bescheiden kropje verder gegroeid - in een slaatje verdween.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten