zondag 22 mei 2011

Doen in mei


Het bloggen is een beetje achterop geraakt. In mei is er dan ook zoveel te doen in de tuin...
Mei is een belangrijke werkmaand. Je kunt in deze maand met van alles beginnen: planten en zaaien en de eerste jonge groenten oogsten. Tijd dus om flink aan te pakken. Maar pas op voor de mogelijke late nachtvorst, traditioneel ergens halverwege de maand.

Tips uit ‘Moestuin Werkboek’:

Eerste week:

- Verpotten: aubergines en paprika (voor de 2de keer; in potten van 15 cm in doorsnee; regelmatig een dagje buitenzetten, maar voor de nacht weer binnenhalen)
- Zaaien: meloenen, suikermaïs (per 2 korrels en 30 tot 40 cm van elkaar, in vierkant voor een betere bestuiving, na opkomst de sterkste plant van twee laten staan, de andere uittrekken en eventueel uitplanten)
- Bij dreigende nachtvorst: jonge scheutjes van de aardappelen beschermen door aanaarden of omgekeerde bloempot over de planten heen te zetten)

Tweede week:

- Prei aanaarden voor blekere stelen
- Oogsten: meiraapjes die in maart werden gezaaid, paar knolletjes laten uitgroeien tot dikke winterrapen (in de herfst te oogsten)
- Medio mei periode van de laatste nachtvorst: jonge planten beschermen met folie, vliesdoek, emmers of bloempotten

Derde week:

- Plantgoed van pompoen, komkommer en courgette (inmiddels met 2 tot 3 echte bladeren) nu uitplanten: in elk plantgat een flinke emmer compost en een handvol organische plantenvoeding
- Tomaten buitenplanten (handvol compost voor elke plant, 50 cm uit elkaar)
- Zaaien: boontjes (bij warm en droog weer)

Vierde week:

- Paprika uitplanten (compost en organische plantenvoeding in het plantgat)
- Zaaien: sla

Geen opmerkingen:

Een reactie posten