maandag 9 mei 2011

De aardappelen groeien als gek


Door het bijzonder warme weer van de voorbije weken staken de aardappelplanten heel snel hun loof boven de grond. Bovenstaande foto dateert van 1 mei, toen de eerste planten zichtbaar waren.


Deze foto nam ik net een week later, op 8 mei.

Met een gemiddelde minimumtemperatuur van 8,5 graden in april sneuvelde het vorige record van 2007 (7,6 graden). Normaal bedraagt de gemiddelde minimumtemperatuur in april 5,3 graden. Het kwik steeg vorige maand gemiddeld tot 14,1 graden, wat een flink stuk hoger is dan de gemiddelde 9,8 graden in april. De recordmaand april 2007 was met 14,3 graden net iets warmer. Dat bleek uit het maandoverzicht van het KMI, dat in dat verband over "zeer uitzonderlijke" omstandigheden sprak. Dat betekent dat het verschijnsel één keer op de honderd jaar voorkomt of een vorig record verbreekt. De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg afgelopen maand 19,6 graden, wat 5,4 graden hoger is dan normaal. Dat laatste komt één of twee keer om de dertig jaar voor.

Hetzelfde "uitzonderlijke" geldt voor de zonneschijnduur, want met 238,9 uren zonneschijnduur lag die in april 2011 ook een stuk hoger dan de gemiddelde 157. Eigenaardig genoeg leverden mijn zonnepanelen in april 2011 minder kWh-opbrengst op dan in dezelfde maand vorig jaar. Oorzaak is ongetwijfeld de stoflaag die wekenlang niet alleen de auto's maar ook de zonnepanelen bedekte. Er viel slechts 25,8 mm neerslag, terwijl dat gemiddeld in april 51,3 mm bedraagt. Van maartse buien en aprilse grillen was dit voorjaar helemaal geen sprake.

Na een korte periode van regen begin mei lag de opbrengst van de pas 'gewassen' zonnepanelen meteen een stuk hoger. De regenval was echter van korte duur. Vorige zaterdag 7 mei noteerden we de warmste dag van het jaar. In kleine Brogel werd die namiddag een temperatuur van 30 graden geregistreerd. Dat was tot dan toe de hoogste temperatuur van 2011 én de warmste temperatuur in heel Europa. De Benelux was vorige zaterdag dan ook het warmste plekje in Europa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten