dinsdag 3 mei 2011

16 april, tuin 4: Croisette


De vierde tuin, 'le Jardin de Marie-Ange', maakte onze dag helemaal goed. Deze particuliere tuin kan je alleen na een berichtje vooraf bezoeken. Wij belden 's voormiddags aan toen de eigenares Marie-Ange Herduin net op het punt stond om voor boodschappen te vertrekken. Een afspraak in de late namiddag was snel gemaakt en we hebben ons bezoek zeker niet beklaagd.


We werden persoonlijk door Marie-Ange in haar tuin rondgeleid en kregen hier en daar wat uitleg over de planten en over haar tuinideeën. Het gesprek was niet altijd even makkelijk: van sommige planten kennen we nauwelijks de Nederlandse benaming, laat staan dat we snappen wat er bedoeld wordt wanneer in het Frans naar bepaalde planten verwezen wordt.




Mevrouw Herduin laat zich deels inspireren haar schoonzoon, die niemand minder dan Antoine Breuvart bleek te zijn, de man wiens kwekerij we 's morgensvroeg bezochten. Haar tuin met verschillende tuinkamers, moestuin, vijver en zelfs een overdekte picnickplaats, is een hectare groot, evolueert constant en oogt bijzonderlijk natuurlijk. De eigenares is ook één van de weinigen in de buurt die haar privétuin al in april openstelt. Zelfs al had ze nog niet de tijd gevonden om haar tuin wat in orde te brengen, temeer daar door het warme weer alles veel vroeger in groei en bloei was gekomen, toch is een bezoek in april meer dan de moeite waard.


Heel gul bood mevrouw Herduin ook enkele planten uit haar tuin aan om mee te nemen naar huis.


Absoluut geen commerciële bedoening hier. Om haar tuin te bezichtigen vraagt Marie-Ange 5 euro toegangsgeld, maar je krijgt er haar liefde voor het tuinieren gul voor terug. Die liefde deelt ze namelijk graag met anderen die dezelfde bezetenheid hebben als zij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten