zondag 20 februari 2011

Doen in februari


Februari is vaak nog de koudste maand van het jaar. Maar toch merk je dat de dagen langer worden en de eerste tekenen van groei verschijnen. Tijd om alles in gereedheid te brengen en plannen te maken voor het nieuwe moestuinseizoen.
In zijn 'Moestuin Werkboek' geeft Peter Bauwens de volgende tips voor februari:

- Winterharde moestuinplanten als winterpostelein, kervel, veldsla en rucola kunnen nog geoogst worden
- Bij droog weer de grond en de indeling van de tuin voorbereiden. De grond mooi los en rul maken volstaat
- Zeekool en aardperen forceren en bleken
- Tuinkers in volle grond zaaien op een dichte rij en afdekken met vliesdoek
- Vanaf de tweede week van februari kan pastinaak (2 cm op een rij, later uitdunnen op 10 cm) en prei (op een beschut zaaibed) gezaaid worden
- Vijgen na de strengste vorst snoeien: te lange doorgeschoten scheuten halveren en oude versleten takken verwijderen
- Bij gunstig zacht en vorstvrij weer de eerste tuinbonen in volle grond zaaien. Eveneens te zaaien: rode biet, snijbiet en spinazie (bij nat en/of te koud weer best nog 2 weken uitstellen)

Op het einde van de maand:

- Op de plaats voor de vroege gewassen goed verteerde en gezeefde compost aanbrengen: mooi open harken en daarna licht onderwerken
- Zaaien: eerste worteltjes en radijsjes; pepers en paprika (1 cm diep en 1 cm uit elkaar zaaien in een verwarmd zaaibakje bij 20°C)

Zelf ben ik nog niet echt in actie geschoten. Ik ben zelfs rijkelijk laat met het posten van de werktips voor februari. Maar vandaag heb ik in het Vlaams Zaadhuis toch al rode en gele plantajuintjes gekocht. Het begint stilaan weer te kriebelen. Hopelijk komen er straks wat zonniger weekends, zodat we met goede moed aan de slag kunnen gaan.

'Moestuin werkboek' van Peter Bauwens (Uitgeverij Unieboek - Het Spectrum bv, Houten - Antwerpen i.s.m. in2lifestyle.nl, 2010)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten