zondag 6 maart 2011

Doen in maart


Maart is de start van het nieuwe moestuinseizoen. Zowel de grondbewerking, het zaaien als de opkweek van plantgoed vraagt nu alle aandacht. Houd het weer in de gaten en ga niet overhaast te werk, maar zorg dat je er klaar voor bent zodra de temperaturen stijgen en het wat droger wordt.
Peter Bauwens geeft in ‘Moestuin Werkboek’ de volgende aanwijzingen voor de lentemaand:

Eerste week:

- Zaaien: doperwten (na een nacht weken in een glazen potje; per 2 op 10 cm van elkaar); sla; allerlei soorten kool (op een zaai- of wachtbed, d.i. een beschut stukje tuin met goede grond (extra compost) om de planten enkele weken te laten groeien en daarna naar hun definitieve plaats te verplanten)
- Gebleekte zeekool/aardperen: scheuten oogsten wanneer ze 10 tot 20 cm hoog zijn door ze gewoon vlak boven de grond af te snijden
- De tuinbonen staan nu netjes boven de grond. Rond of tussen de rijen wat eenjarig bonenkruid zaaien om later in het seizoen samen te oogsten

Tweede week:
- Zaaien: langzaam kiemende groenten, zoals peterselie (3 weken nodig om te kiemen), selderij (18 tot 20 dagen), uien (2 weken); raapjes (uitdunnen op 5 cm en het dunsel als voorjaarsbladgroente gebruiken, in mei worden de 5 cm grote zoete knolletjes geoogst); een flink bed spinazie (vooraf extra compost en/of organische plantenvoeding door de grond werken)
- Plantgoed van aardappelen netjes naast elkaar in een kistje leggen en op een lichte plaats op de vensterbank zetten. Algauw vormen zich de eerste kiemen of scheuten

Derde week:
- Zaaien: eenjarige kruiden, zoals marjolein, bonenkruid, koriander,… (in rijen tussen de andere groenten, hun sterke geur houdt ongewenste insecten weg en wanneer ze bloeien trekken ze nuttige insecten aan); tomaten (bij 20° C, 0,5 cm diep, even ver uit elkaar)
- Sla aan het begin van de maand gezaaid nu uitdunnen. De stevigste verspenen op 20 tot 30 cm van elkaar

Vierde week:
- Elke aubergine- en paprikaplant een eigen potje van 9 cm in doorsnee geven en verder warm binnen vertroetelen (voldoende licht geven op de vensterbank en regelmatig draaien)
- Jonge koolplanten in hun wachtbed nu uitplanten op 50 tot 60 cm van elkaar. Rond de planten nog een cirkel van tuinkers of gemengde pluksla zaaien, die kun je nog oogsten voor de kool te omvangrijk wordt
- Zaaien: radijsjes voor de tweede keer; tuinmelde

Peterselie zaaien hoef ik alvast niet te doen. Hier en daar staan er nog frisgroene bosjes in de moestuin. Ik vergeet telkens van er wat af te knippen, maar dit lieveheersbeestje doet er zich wel te goed aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten