zondag 9 juni 2013

Zeekool: een ware delicatesse


Een delicatesse die met een beetje geluk alleen in toprestaurants te proeven valt. Maar bij ons komen ze rechtstreeks uit de eigen tuin op het bord: gebleekte zeekoolscheuten. De smaak is tussen die van asperges en bloemkool in. Met een kalkoentournedos en aardappeltjes in de schil erbij is dit om vingers en duimen af te likken. Wat we dan ook hebben gedaan.


Ik plantte de zeekool twee jaar geleden op twee plaatsen aan. Nu was het voor het eerst tijd om de scheuten te proberen bleken.


Van zodra de eerste scheuten zich begonnen te vormen, plaatste ik er metselaarskuipen bovenop.



Zo zagen de scheuten eruit voor ze de keuken in gingen (eerste oogst op 11 mei). Bij de latere oogsten werden wel zoveel mogelijk de ronde scheuten en de topjes met bloemetjes verwerkt en als asperges met gerookte zalm in een botersausje klaargemaakt. De plattere scheuten gingen in de soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten