zondag 3 oktober 2010

Lokvogel naar Japanse tuin


Een badeend in de Vaartkom bracht ons op deze zomerswarme oktoberdag naar Hasselt. Daar mocht een bezoek aan de Japanse tuin uiteraard niet ontbreken. Deze tuin is met z'n 2,5 ha de grootste authentieke Japanse tuin van Europa.


De tuin, in 1992 aangelegd als verlengstuk van het park Kapermolen, is het resultaat van de vriendschapsbanden tussen de Limburgse hoofdstad en de Japanse stad Itami. Voor de aanleg was hier geen water aanwezig. Nu schittert de tuin door zijn decor van rotsen, waterpartijen en enkele Japanse gebouwen. Hier een blik op de waterval in de verte, met de Yatsuhashi-zigzagbrug in de irisvijver (al vallen de irissen in oktober niet meer te bewonderen).


Een rode libelle geniet van het zonnetje aan het water.


In oktober zorgen de esdoorns voor vlammende kleuren.


Mooi is ook dit kunstwerk: een schildersezel vol vetplanten.


Voor jong en oud zijn de koi's de grootste attractie in de tuin.
Op het keienstrand komen ze uit de hand eten.




Het Japanse Ceremoniehuis, een gebouw in een typisch zeventiende eeuwse bouwstijl, is compleet uit natuurlijke materialen opgetrokken. Het schittert in de zon en weerspiegelt in het water. De steenlantaarn is gebouwd naar het model van een lantaarn in de Senyn-ji tempel te Kyoto, de begraafplaats van een der keizers.


Op het briefje dat we aan de ingang meekregen lezen we dat de waterval in Hasselt haar inspiratie vond in de 14de-eeuwse tuin bij de Tenryuji-tempel te Kyoto. Kenmerkend is het horizontale en verticale lijnenspel van de gebruikte rotsen, dat nog wordt versterkt door de steenpartijen op de voorgrond in het water. Het is uitkijken waar je je voeten zet om tot bij de waterval te komen. De rots rechts vooraan bij de waterval weegt om en bij de veertien ton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten