De fuchsia 'White Knight's Blush' in de voortuin stond er vorig jaar maar wat triestig en opgeschoten bij. Een radicale snoei vlak na de winter zorgde er echter voor dat hij uitliep met veel nieuwe takken. Het struikje heeft er niet alleen een veel mooier model door gekregen, maar bloost dit jaar uitbundiger dan ooit met z'n vele roze bloempjes.
zondag 31 juli 2011
De ridder bloost uitbundiger dan ooit
De fuchsia 'White Knight's Blush' in de voortuin stond er vorig jaar maar wat triestig en opgeschoten bij. Een radicale snoei vlak na de winter zorgde er echter voor dat hij uitliep met veel nieuwe takken. Het struikje heeft er niet alleen een veel mooier model door gekregen, maar bloost dit jaar uitbundiger dan ooit met z'n vele roze bloempjes.
Stokrozen nu ook in roze
Juli 2011 was somber en fris
Zoals te verwachten was, wordt juli 2011 door de weermannen en -vrouwen uitgeroepen als een bijzonder sombere en frisse maand. Er was ook veel regen, maar die viel niet gelijk verdeeld over het land. "Vandaag niet meegerekend, kregen we zo'n 60-tal uren zonneschijn minder dan wat we normaal mogen verwachten. Juli was ook fris met een gemiddelde maximumtemperatuur die 3 graden onder het normale gemiddelde ligt", deelde weervrouw Sabine Hagedoren mee. Het kwam echter niet tot een kouderecord: juli 2000 was namelijk nog grijzer en koeler. Wat de neerslag betreft, zijn er grote regionale verschillen. Ukkel bleef onder de normale waarden, maar op sommige plaatsen viel er soms veel neerslag, wat hier en daar leidde tot wateroverlast.
Tussen de regenbuien door lukte het me toch om deze maand wat 'zonnige' foto's te maken. Van een blauw vlindertje op het zonnekruid bijvoorbeeld. En van de bijen die bij het geringste zonnestraaltje ook van het zonnekruid kwamen proeven.
dinsdag 26 juli 2011
De spaghettipompoenen: tweede poging
Ik zaaide weken geleden opnieuw spaghettipompoenen, nadat mijn eerste planten, wellicht door slakkenvraat, gesneuveld waren.
Enkele weken later waren ze voldoende groot om uit te planten.
Voor ze de grond in gingen, ontdekte ik deze kever. Waren het dan toch niet de slakken die het blad van de vorige planten helemaal opgeknabbeld hadden? Want dit insect had ook al voor flink wat perforaties gezorgd.
maandag 11 juli 2011
Onverwachte bloemen
Zonnebloemen buren van tomaten
Wellicht was het niet zo'n goed idee om in het kleine perkje waar ik de tomaten uitplantte ook zonnebloemen te zetten. Vorig jaar liet ik de zonnebloemen gewoon groeien waar de meesjes de pitjes hadden gedropt en merkte ik dat de gewassen in de buurt het niet zo goed deden. De zonnebloemen halen ongetwijfeld veel voeding en vocht uit de grond. Maar ik vind ze zo statig in de tuin. Ze zorgen voor kleur op hoogte, lokken eerst de bijen en daarna de meesjes en zorgen voor flink wat pitjes waar ik in de winter het voederbakje voor de meesjes mee kan vullen.
Tagetes in bloei
De tagetes die ik niet uitplantte groeiden heb best en pronken nu het weelderigst met hun bloemen. Wellicht heeft het scherpe randje van de plastic potjes de slakken ervan weerhouden om aan te plantjes te gaan knabbelen. De plantjes die ik in de moestuin een plaats gaf hebben wel last gehad van slakkenvraat.
Een vogel voor de kat
Het komkommerkruid woekert
De Fransman die me vorig jaar enkele kleine plantjes gaf, had me gewaarschuwd: bernagie (of komkommerkruid) woekert. In het voorjaar had ik drie kleine plantjes in evenveel kleine potjes geplant. Toen ik de planten een andere plaats wou geven, bleken de wortels zich zo stevig in de grond te hebben geboord dat ik de potjes niet meer weg kon halen. In een mum van tijd zijn de drie kleine plantjes tot mastodonten uitgegroeid die massaal veel bijen lokken.
Vrijpartijen op de stokrozen
De gele morgenster
De plant die ik op 24 mei beschreef als een stralend zonnetje heet, zo ontdekte ik weken geleden op een stand met wilde planten, gele morgenster (Tragopogon pratensis subsp. pratensis). Niet alleen haar gele bloemen maar ook haar vruchtpluis oogt mooi.
Abonneren op:
Posts (Atom)